Košutnikov turn

  • Nadmorska višina: 2133 m
  • Gorovje: Karavanke
  • Višinska razlika od izhodišča do vrha: 983m
  • Razdalja (gor in dol): 9,74 km
  • Čas do vrha: cca 3h
Tea Košnjek, 2023-08-22 18:22:48

Če bi si morala izbrati 3 najljubše pohodniške lokacije, bi bila ena izmed njih sigurno greben Košute. Greben, ki je precej dolg, začne se z Velikim vrhom in konča s Košutnikovim turnom ali kakorkoli obrnete. Lahko bi seveda začeli tudi s Turnom. Želja, ki ostaja za jesen je prečenje tega grebena. Celodnevna tura, verjetno najlepša v Sloveniji (vsaj zame)  Skratka, znova in znova se vračam na Košuto. Turn se mi je letos izmikal, 2x so se načrti prekrižali, tokrat pa je uspelo in to celo po daljši poti, kot je bilo sicer planirano.

Tukaj se usmerimo levo.
Krožno pot bomo torej prehodili v smeri urnega kazalca. Zakaj? Spust bo lažji in manj strm. Posledica te odločitve? Malo prihranimo kolena za naslednji dan, če imamo slučajno v planu še eno krožno pot ;) Sledimo poti in po nekaj minutah bomo na desni zagledali oznake za Košutnikov turn, ki nas usmeri na desno. Od tukaj naprej vas čaka 2 km najbolj strmega odseka celotne poti. V teh 2 km naredimo cca 400 m višinske razlike.

Pot skozi gozd, preden se bomo usmerili desno.

Moj plan je sicer bil, da greva s prijateljico »samo« na Turn, ampak glede najino pogostost druženja (beri: (pre)redko), sva klepetali za nazaj in naprej. Tako sva zgrešili oznako na kamnu (naj bi bila tam :), ampak midve jo nisva videli, tako da ne potrjujem te informacije ;) ). Zaslepila naju je tudi čarobnost poti, čudoviti razgledi in kar precej foto točk :)

Ko sem pogledala na uro, se mi je že zdelo malo čudno, prav tako sva se začeli pomikati preveč v kontra smeri glede na vrh... Poti pa kar ni bilo konca. Nekaj 10 m nad nama sva zagledi pot, ki je bila pravzaprav na vrhu grebena, zato sva teh nekaj metrov prečili pobočje, drugače bi bila pot za tisti dan predolga. Zato tisti, ki boste spremljali moj .gpx poti: Naj vam ne bo čudno in kar pogumno zagrizite navpično v klanec... Obljubim, hitro bo minilo ;) Pot se izravna, namreč tam se nahajate na približno 2000 m n.v. Po nekaj minutah hoje, boste prišli do bolj zahtevnega dela poti, ki je zavarovan z jeklenicami. Jaz noro uživam na takih poti, potrebno pa bo nekaj previdnosti!! V primeru »podaljšane« krožne poti, pse in manjše otroke tokrat pustite doma. Pot je skoraj nemogoče zgrešiti, ker je samo ena ;) Pred sabo boste ves čas gledali vrh Turna – je le najvišji na grebenu.

Pod vrhom se pot rahlo spusti, zato je zadnji 10 min hoje do vrha, potrebno premagati zadnjih nekaj 10 m višinske razlike. Na vrhu se vam odprejo res čudoviti razgledi!

Vrh Košutnikovega turna.

Ko se naužijete razgledov, se bo za povratek v dolino potrebno usmeriti nekoliko levo in ko pridete do naslednjega razpotja, se prav tako držite leve. Naj vas ne zmede, pot se najprej usmeri močno levo in občutek je »da greš nekoliko izven smeri«, ampak se pot kasneje obrne nazaj desno. Ves čas boste za orientacijo lahko imeli planšarijo Dolge njive.

Zadnji del poti poteka po planoti in širši poti, zato ne bo težav. Spust iz te strani res ne predstavlja nobenih težav. Ko prispete do planšarije Dolge njive, vam zares toplo in iz srca priporočam, da se ustavite in nekaj dobrega pojeste. Imajo odlično hrano. Moji dve najljubši jedi sta kislo zelje in žganci (s klobaso  ) ali pa večni štruklji!

newsletter